“Haarlem Draait Door”

Klik op de link hierboven voor meer informatie.
"HAARLEM DRAAIT DOOR….  2016"
Haarlem, Pinkstermaandag 16 mei 2016, 11.00 – 17.00 uur.

Op maandag 16 mei, Tweede Pinksterdag, vindt in de Haarlemse binnenstad de 9e editie plaats van het unieke internationale draaiorgelevenement “Haarlem Draait Door….”. 
In de Haarlemse binnenstad vormen de 13 draaiorgels de kern van de manifestatie 'Haarlem Draait Door 2016…' waar er voor jong en oud veel te beleven is in het centrum van Haarlem en waar de Grote Markt het centrale punt is van dit evenement. 
Bezoekers kunnen genieten van een zorgvuldige selectie van historische draaiorgels, waaronder enkele handdraaiorgels, en leuke attracties waarbij de orgels in het voetgangersgebied zijn te bewonderen. 

Net als voorgaande jaren is de Grote- of St. Bavokerk geopend waar het Müllerorgel zal worden bespeeld door organist Anton Pauw, afwisselend met het draaiorgel de Piccolo uit Groningen dat klassieke muziek ten gehore zal brengen. 

Naast de Bavo is een gezellige Infomarkt opgesteld waar draaiorgel gerelateerde artikelen worden getoond en waar Vereniging De Weergever present is met informatie over historische grammofoons en 78-toetenplaten en de artiesten die daarop hun repertoire hebben vastgelegd. De Nederlandse Orgel Federatie welke zich bezighoud op het terrein van de bioscoop- en theaterorgels is eveneens met een stand aanwezig. Het NZH-Vervoermuseum presenteert een autobus uit de museumcollectie en geeft daarin informatie over alle mogelijkheden het Vervoermuseum te bezoeken. Uiteraard is ook het Draaiorgelmuseum met een stand aanwezig.

Speciaal voor de kinderen staat bij de stand van het Draaiorgelmuseum het orgel “Mariëlle” waaraan zij kunnen draaien om vervolgens het Orgeldraaiersdiploma in ontvangst te nemen.

Ook een terugkerend succes op de Grote Markt is het optreden van het authentieke Cubaans draaiorgel ‘Cien años de Tradiçion’ met de percussiegroep van Jaap de Kwaasteniet. Ook nu kunt u weer genieten van en dansen op heerlijke, aanstekelijke Salsamuziek. 

De organisatie van 'Haarlem Draait Door…' is in handen van het Draaiorgelmuseum Haarlem in samenwerking met de Kring van Draaiorgelvrienden en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Cultuurstimuleringsfonds van de Gemeente Haarlem, Het Haarlemsche Muziekfonds en de Stichting Ondernemersfonds Binnenstad Haarlem.

Het evenement wordt gehouden van 11:00 tot 17.00 uur en speelt zich af op de Grote Markt, Zijlstraat, Barteljorisstraat, Klokhuisplein, Oude Groenmarkt en de Grote Houtstraat tot aan de Gedempte Oude Gracht. 
Tijdens 'Haarlem Draait Door….' is het draaiorgelmuseum aan de Küppersweg gesloten.

Deelnemers:
1.    De Piccolo – A.H. Diekstra, Groningen (in Grote- of St. Bavokerk);
2.    De Edison – N.J. Genot, Monnickendam;
3.    De Entertainer – R.A. Baas, Haarlem;
4.    De Blauwe Pilaar – Fa. Krul, Leiden;
5.    De Mariëlle – Stichting Het Kunkels Orgel, Haarlem (bij dit orgel diplomadraaien voor kinderen);
6.    De Arabier en CienAños de Tradición – G. Perlee Draaiorgels, Amsterdam. Tevens percussiegroep o.l.v. J. de Kwaasteniet, Leiden;
7.    Het Pareltje – M.J. Hage, Den Helder;
8.    De Broadway – R. van Hoorik, Haarlem;
9.    De Batavia – H. van den Heuvel, IJmuiden;
10.   De Pansfluiter – A.C. Vergeer, Gouda;
11.   Het Puttertje – J.M. Groot, Heerhugowaard;
12.   Raffin – H. Manten, Nieuwkoop;
13.   De Scala – R. Hendriks, Noorden.
De nummering komt overeen met de nummers op de plattegrond.