05-09-19

Presentatie nieuw boek over de firma Th. Mortier.

Op zaterdag 19 oktober om 15.00 uur zal de presentatie plaatsvinden van een prachtig nieuw naslagwerk over de geschiedenis en de orgels van de firma Th. Mortier in Antwerpen.
De geschiedenis van deze firma, die in de eerste helft van de 20e eeuw de grootste fabrikant was van de enorme dansorgels, die toen honderdduizenden mensen plezier verschaften, is helemaal in kaart gebracht door een team onder leiding van Tom Meijer, en het project werd gefinancierd door de Kring van Draaiorgelvrienden.
In het draaiorgelmuseum zijn drie instrumenten van de firma Mortier te vinden, en de collectie wordt voor deze presentatie nog uitgebreid met het Motrier dansorgel de Kaaspoorter.

01-07-19

Nieuw dekzeil voor de Gouwe.

Vandaag, 1 juli 2019, is de Gouwe in het museum teruggekeerd van een bezoek aan de zeilmakerij "De Twee Gesusters" in Schagen waar een nieuw dekzeil voor het orgel is gemaakt.
Het is een mooi zeil geworden van polyester-katoen met een zachte voering aan de binnenzijde van het dak om beschadigingen aan de verf door het mogelijk schuren over de kap te voorkomen.
De 14e juli kunnen we met een gerust hart met de Gouwe naar Leeuwarden.

17-04-19

Fietsers bezoeken museum!

Op zondag 14 april kwamen er behoorlijk wat fietsers langs. Als tussenstop van hun toertocht konden zij, met de klanken van onze orgels en een lekkere kop koffie, even bijkomnen, alvorens ze weer verder gingen.

29-12-18

Ap de Korte overleden.

Afgelopen vrijdag, 28 december is onze vriend Ap de Korte na een lang ziekbed overleden.

Wij leerden Ap kennen toen hij, als schipper van zijn schip Marianne, op de donderdagavonden met groepen toeristen het museum bezocht. In zijn kielzog kwamen veel andere schippers mee, want Ap bleek een master in marketing en organisatie. Toen hij dan ook hoorde dat het museum uit de Werfstraat moest verdwijnen, hielp hij de bestuursleden waar hij kon. Hij was medeorganisator van de fantastische demonstratieve tocht van meer dan 40 orgels door de Haarlemse binnenstad in 2002, en toen we uiteindelijk het pand aan de Kuppersweg konden betrekken in 2004, bleek hij over ongelooflijke capaciteiten te beschikken. Bijna al het werk dat verzet moest worden om het pand geschikt te maken als museum organiseerde hij en heel veel deed hij zelf, met medewerking van veel vrijwilligers. Ook wist hij fantastische financiele deals te sluiten. Kortom, het museum zoals dat er nu staat, is voor een groot deel te danken aan Ap. Bovendien was hij een prima kok, en hij heeft een paar fantastische buffets voor onze gasten gemaakt.

Daarnaast heeft hij ook geruime tijd een bestuursfunctie gehad binnen SKO. Na het plotselinge overlijden van zijn partner moest hij helaas het museum wat loslaten.

Wij verliezen in Ap een fantastische vriend en collega en we zullen hem vreselijk missen. We wensen Robin en Danny veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Ap, rust zacht!

Bestuur en vrijwilligers SKO