Compton Theaterorgel

  • Compton Theaterorgel
  • Compton Theaterorgel - "Lady Compton"

Compton Theaterorgel - "Lady Compton"

In samenwerking met de NOF (Nederlandse Orgel federatie) wordt op het ogenblik druk gewerkt aan de opbouw van een theaterorgel, zoals deze zich vroeger in bioscopen bevonden om de voorstellingen te omlijsten met muziek. Ook in de Haarlemse Grote Houtstraat bevond zich vroeger zo'n gigantisch instrument in Cinema Palace, dat nu reeds lang verdwenen is. Velen zullen zich nog de namen van Cor Steyn en Bernard Drukker herinneren, die ware meesters waren in het bespelen van deze instrumenten.

Het instrument dat bij ons opgebouwd wordt, werd in 1935 door de Londense fabriek John Compton geleverd aan de Majestic Cinema in Rochester, Kent. Het is een model 3/11, wat inhoudt dat de speeltafel 3 klavieren telt (en natuurlijk ook een volledig voetpedaal), en dat zich 11 registers pijpen in de twee orgelkamers bevinden. Naast deze pijpregisters is ook een arsenaal slagwerk, xylophone, buisklokken en geluidseffecten aanwezig. Boven het toiletblok zijn 2 speciale orgelkamers gebouwd, met daarin 2 stel 'swell shutters', die het volume van het geluid reguleren.     

Nadat het orgel in de jaren 1950 buiten gebruik was geraakt, werd het als kerkorgel opgesteld in de kerk van het dorpje Orpington, tot het ook daar moest verdwijnen. Het werd verscheept naar Middelburg, en door de Zeeuwse orgelstichting aldaar in de Stadsgehoorzaal weer geplaatst. Toen bleek dat ook daar het instrument niet langer gewenst was, besloot de NOF, inmiddels eigenaar geworden, het instrument in het Haarlems Draaiorgelmuseum te herplaatsen.

De speeltafel blijft beneden en wordt bij concerten aangesloten via een lange kabel, die via een relais de commando's geeft aan de windladen, waarop de pijpen staan.
Omdat we in ons Draaiorgelmuseum nu eenmaal een voorliefde hebben voor mechanisch voortgebrachte muziek, is het theaterorgel onlangs uitgerust met een systeem, dat het mogelijk maakt ter plaatse opgenomen orgelconcerten via een computer nogmaals te laten klinken.

De orgelconcerten op dit theaterorgel vinden gewoonlijk op een zatermiddag plaats. Voor de agenda van de concerten kunt u kijken op de website van de NOF, de vereniging die het orgel in eigendom heeft. NOF-concert op het Compton theaterorgel.
compton
 

Luister naar dit orgel: